A weboldal sütiket használ.

Mi és a partnereink információkat – például sütiket – tárolunk egy eszközön vagy hozzáférünk az eszközön tárolt információkhoz, és személyes adatokat – például egyedi azonosítókat és az eszköz által küldött alapvető információkat – kezelünk személyre szabott hirdetések és tartalom nyújtásához, hirdetés- és tartalomméréshez, nézettségi adatok gyűjtéséhez, valamint termékek kifejlesztéséhez és a termékek javításához. Az Ön engedélyével mi és a partnereink eszközleolvasásos módszerrel szerzett pontos geolokációs adatokat és azonosítási információkat is felhasználhatunk. A megfelelő helyre kattintva hozzájárulhat ahhoz, hogy mi és a partnereink a fent leírtak szerint adatkezelést végezzünk. Másik lehetőségként a megfelelő helyre kattintva a hozzájárulás megadása előtt részletesebb információkhoz juthat, és megváltoztathatja beállításait.
Felhívjuk figyelmét, hogy személyes adatainak bizonyos kezeléséhez nem feltétlenül szükséges az Ön hozzájárulása, de jogában áll tiltakozni az ilyen jellegű adatkezelés ellen. A beállításai csak erre a weboldalra érvényesek. Erre a webhelyre visszatérve vagy az adatvédelmi szabályzatunk segítségével bármikor megváltoztathatja a beállításait.
 

További információ a sütik használatáról.

Menü
Nyelv
Hungarian hu
English en
Pénznem

A Szegedi Paprikáról

Története:

A fűszerpaprika őshazája Dél-Amerika, innen jutott el Amerika felfedezése után Ázsiába és Európába, ahol először Portugáliában lett népszerű, majd lassan terjedt el más országokban is.

Magyarországon az 1600-as években feltételezhetően Széchy Mária, Wesselényi Ferenc gróf felesége honosította meg. Az első példányokat a szegedi ferences kolostor kertjében termesztették. Legelső termesztő körzete éppen ezért Szeged környékén volt. 

Először az alföldi parasztok ismerték fel, hogy a sertészsírban pirított vöröshagymához adva, optimálisan oldódnak ki a fűszerpaprika-őrlemény íz- és színanyagai. Ez az úgynevezett pörköltalap, amit magyaros ételek jelentős részénél készítésénél máig alkalmaznak. Ez teljesen átalakította a magyar konyhát. A mai napig a magyarság egyik szimbóluma a Szegedi Paprika, szinte minden hagyományos, magyar ételünkben szerep kap színe és főleg ízvilága. A Szegedi (és egyéb) Halászlé, a Gulyás,  a Pörköltek, paprikás kolbászok elengedhetetlen összetevőjévé vált a fűszerpaprika.

A Szegedi Paprika leírása:

A „Szegedi fűszerpaprika-őrlemény” vagy „Szegedi paprika” a szegedi tájkörzetben megtermelt, államilag elismert fajtájú vetőmagból származó fűszerpaprika növény (Capsicum annuum L. var. Longum DC.) megszárított termésének megőrlésével készül. Az őrlemény jellemző ízét, aromáját és színét a Szegedi tájkörzetben nemesített és termelt fűszerpaprika növény édes (csípősségmentes) és csípős fajtáinak, valamint az alapanyag feldolgozása során, a tájkörzet fűszerpaprika feldolgozási hagyományait és sajátosságait alkalmazó technológia és minőségbiztosítási rendszereknek és a földrajzi környezet sajátosságainak köszönheti.
A „Szegedi fűszerpaprika-őrlemény” vagy „Szegedi paprika” alapanyagaként a következő, csüngő termésállású, folytonos növekedésű, csípős vagy csípősség nélküli fajták használhatók fel: Bíbor, Bolero, Délibáb, Fesztivál, Folklor, Kárminvörös, Mihályteleki, Napfény, Remény,
Rubinvörös, Sláger, Szegedi F-03 (csípős), Szegedi nem csípős 57-13, Szegedi 178 (csípős), Szegedi 179 (csípős), Szegedi 20, Szegedi 80, Viktória, Zuhatag.

(A kiemelt paprikafajtákkal dolgozunk mi elsősorban)

A „Szegedi fűszerpaprika-őrlemény” vagy „Szegedi paprika” főbb jellemzői:

Érzékszervi tulajdonságok: Az édes „Szegedi fűszerpaprika-őrlemény” vagy „Szegedi paprika” érzékszervi jellemzői:
- az alkalmazott őrlési technológiának köszönhetően jellemzően egyöntetű, homogén megjelenésű, megfelelő őrlési finomságú, vagyis nem szemcsés, nem mozaikos
- a színezéktartalmától függően élénk tűzpiros vagy világosabb piros színű,
- illata intenzív, fűszeresen aromás és a szárítás alatt a fűszerpaprikában lejátszódó folyamatok (olaj-cukor-fehérjék reakciója, és főként a cukortartalom karamellizáció) eredményeként sült zöldségekre emlékeztető,
- íze jellemzően édeskés, a beérett és megsütött sütőtökre, friss kertészeti növényekre emlékeztető, hosszantartó lágy, kellemes fűszeres aromahatású,
- csípősségmentes, vagyis kapszaicintartalma nem haladja meg a 100 mg/kg értéket.

A csípős fűszerpaprika fajtákból előállított csípős „Szegedi fűszerpaprika-őrlemény” vagy „Szegedi paprika”az édes paprika őrleménynél leírt érzékszervi tulajdonságokon kívül domináns csípős ízzel rendelkezik. Csípősségének intenzitását a kapszaicin tartalom határozza meg. Ha a kapszaicintartalom nem haladja meg a 100 mg/kg értéket, az őrlemény csípősségmentes; ha a kapszaicintartalom 100-200 mg/kg között van, az őrlemény enyhén csípős, ha pedig meghaladja a 200 mg/kg értéket, akkor csípős ízű.

A földrajzi területről való származás igazolása (nyomon követhetőség):
A „Szegedi fűszerpaprika-őrlemény” vagy „Szegedi paprika” előállításának egész folyamatát szigorú gyártási és ellenőrzési rendben, a vetőmag és az alapanyag (paprika-termés) dokumentált eredetének ellenőrzésére is kiterjedő nyomon követési rendszerben kell végezni. A termék útja a nyersárutól a készáru őrleményig azonosítható és nyomon követhető. A termék nyomon követhetőségét a termelők és a feldolgozók regisztrációja, a termelés és feldolgozás során készített dokumentumok és a csomagoló anyagokon rögzített minőség megőrzési dátumok, gyártási tétel számok (LOT számok), illetve a Konzorcium által kiadásra kerülő, sorszámozott címkék biztosítják.

 

Felhasznált irodalom:

Wikipédia 

Szegedi Paprika leírása