Kutatási sikerek: színtartós fűszerpaprika természetesen!
A 2017 júniusában kezdődött projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósult meg. A cél egy stabilizált színezéktartalmú fűszerpaprika őrlemény létrehozása volt, melynek felhasználhatósága és tartóssága jelentősen megnő. A technológiai innováció jelentősége abban rejlik, hogy a fűszerpaprika-termesztésből adódó szezonalitás miatt az évnek csak egy rövid időszakában lehet friss paprikához jutni. A fűszerpaprika aromája és színe pedig gyorsan veszít értékéből.
A projekt során egy mesterséges adalékanyagoktól mentes eljárás fejlesztése volt a cél, amely a fűszer előállítási folyamatát szabályozza oly módon, hogy a lehető legjobb és legtartósabb eredmény szülessen. A fűszerpaprika színanyagok stabilitásának növelése a betakarított termés biokémiai folyamatainak és beltartalmi összetevőinek érzékenységét is figyelembe vevő irányított technológiai műveletek kidolgozásával valósult meg. Ehhez tartozott a kíméletes feldolgozást biztosító technológiai gépek fejlesztése is.
A kutatás és fejlesztés sikerrel zárult: a prototípusok színüket kétszer tovább képesek megőrizni.
A Rubin termékei 2019 végéig teljes mértékben az új technológiára állnak át.
A projektről bővebb információ: https://www.rubinpaprika.hu/ginop_2_1_7