A weboldal sütiket használ.

Mi és a partnereink információkat – például sütiket – tárolunk egy eszközön vagy hozzáférünk az eszközön tárolt információkhoz, és személyes adatokat – például egyedi azonosítókat és az eszköz által küldött alapvető információkat – kezelünk személyre szabott hirdetések és tartalom nyújtásához, hirdetés- és tartalomméréshez, nézettségi adatok gyűjtéséhez, valamint termékek kifejlesztéséhez és a termékek javításához. Az Ön engedélyével mi és a partnereink eszközleolvasásos módszerrel szerzett pontos geolokációs adatokat és azonosítási információkat is felhasználhatunk. A megfelelő helyre kattintva hozzájárulhat ahhoz, hogy mi és a partnereink a fent leírtak szerint adatkezelést végezzünk. Másik lehetőségként a megfelelő helyre kattintva a hozzájárulás megadása előtt részletesebb információkhoz juthat, és megváltoztathatja beállításait.
Felhívjuk figyelmét, hogy személyes adatainak bizonyos kezeléséhez nem feltétlenül szükséges az Ön hozzájárulása, de jogában áll tiltakozni az ilyen jellegű adatkezelés ellen. A beállításai csak erre a weboldalra érvényesek. Erre a webhelyre visszatérve vagy az adatvédelmi szabályzatunk segítségével bármikor megváltoztathatja a beállításait.
 

További információ a sütik használatáról.

Menü
Nyelv
Hungarian hu
English en
Pénznem

GINOP-2.1.7-15

GINOP-2.1.7-15 – Prototípus, termék-, technológia- és szolgáltatásfejlesztés

Projekt cím: Stabilizált színezéktartalmú fűszerpaprika őrlemény létrehozása
Kedvezményezett neve: RUBIN Szegedi Paprikafeldolgozó, Ipari, Kereskedelmi és Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság
Szerződött támogatás összege: 77 977 939 Ft
Támogatás mértéke (%-ban): 65,25%
Projekt tervezett befejezési dátuma: 2019.01.31.
Projekt azonosító száma: GINOP-2.1.7-15-2016-01670

A projekt bemutatása:
A szárított és őrölt fűszerpaprika (Capsicum annuum L.) természetes piros színezékanyagok és aroma anyagok forrása az élelmiszeripar és a gasztronómia számára. A fűszerpaprika őrlemények kivonható összes színezéktartalma (laboratóriumban mérhető ASTA érték) és vizuális színe a legfontosabb minőségi paraméterek, amelyek meghatározzák a termékek kereskedelmi értékét, és fogyasztói megítélését. Alapkutatási tanulmányok sokasága bizonyította, hogy a fűszerpaprika színanyagainak mennyiségét, és minőségét (stabilitását) befolyásolja a paprika fajtája, a tenyészidőszak (szakemberi tevékenység által nem befolyásolható) agrometeorológiai feltételei, a betakarított termés utóérlelésének feltételei, és módszerei, és a feldolgozási technológiák paraméterei. A színanyagok stabilitásában további meghatározó szerepet játszanak a paprika antioxidánsai.

A természetes színanyagok érzékenyek az oxidációra, amely a technológiai műveletek során megkezdődik, és az elkészített őrlemények tárolása során is folytatódik. A színanyag-veszteség jelentős probléma, mivel a felhasználók egész évben elvárják az állandó minőségű terméket. A paprika őrleményekkel készült számos élelmiszer-készítményre (levesporok, szósz alapok, egyéb fűszerkeverékek) viszonylag hosszú minőség-megőrzési időt deklarálnak. Ezért a termékgyártók részéről kifejezett és látens elvárás a paprika színanyag bomlásának mérséklése.
A jelenlegi ipari fűszerpaprika feldolgozásban nem állnak rendelkezésre olyan kidolgozott eljárások, amelyek kifejezetten a szakemberi tevékenység által nem befolyásolható, de a természetes színanyagok kialakulását, és stabilitását befolyásoló tényezők (pl fajta, és évjárati) jellemzők kompenzálásra irányulnak.

A korábbi években laboratóriumi szintű (alapkutatási) kísérleteket végeztünk a paprika őrlemények színanyagainak változási mechanizmusának vizsgálatára és a színstabilitásának növelésére. Az eredmények azt mutatták, hogy a post-harvest technológiai eljárások fejlesztésével kompenzálhatóak az emberi tevékenység által nem befolyásolható termesztési körülmények (évjárati-agrometeorológiai hatások). A projekt megvalósulásával, a laboratóriumi szintű eredményeinket kívánjuk ipari méretű gyártástechnológiává fejleszteni. Ezzel elérhetővé válik a piaci bevezetéshez, kereskedelmi értékesítéshez szükséges, megfelelő mennyiségű bio és konvencionális stabil színezéktartalmú fűszerpaprika őrlemény termék.

A Projekt során a fűszerpaprika színanyagok stabilitásának növeléséhez a betakarított termés biokémai folyamatainak, és beltartalmi komponenseinek érzékenységét is figyelembe vevő irányított post-harvest technológiai műveletek kidolgozása, és kíméletes feldolgozást biztosító technológiai gépek fejlesztése, paraméterezése valósul meg. Ezeken kívül a fejlesztési munka kiterjed a színstabilitást befolyásoló természetes antioxidánsok hasznosíthatóságára. Egyrészt a paprika saját természetes antioxidánsait használjuk fel, azaz kiküszöböljük a nem-paprika eredetű anyagfelhasználást. Másrészt, alternatív eljárásként, természetes növényi antioxidánsok alkalmazási lehetőségét is megvalósítjuk.